2006 – De legende van Down Under

5e prijs – 103,8 punten

We schrijven het jaar 1887, en bovenop een eeuwenoude berg in het ruwe landschap van Midden Australië zitten twee aboriginals met hun didgeridoos naar de zonsondergang te kijken. Tijdens het scheiden van de dag en het aanbreken van de avond bespreken zij de legende van Down Under. Een legende die al generaties lang door de oorspronkelijke bewoners van het prachtige Australië wordt doorverteld. Het verhaal vertelt het ontstaan van het schitterende landschap waaruit, zoals in de legende is aangegeven, alle leven is ontsproten. Het landschap en de samenstelling van de aarde zijn zo bijzonder dat hieruit heel specifieke levensvormen het levenslicht hebben mogen aanschouwen.. Tijdens de uitleg van de oude aan de jonge man, blijkt dat de berg waarop zij zich bevinden, de bron van leven is van alle vormen van kangoeroes in dit bevoorrechte land. Tot op heden heeft echter niemand dit fenomeen ooit met eigen ogen mogen aanschouwen. Tot op heden!!!
Als namelijk aan het einde van de vertelling de stilte terugkeert in het landschap en op de berg pakken beide natuurmensen hun muziekinstrument en beginnen hierop, als in trance, hun oorspronkelijke melodieën te spelen. In de nog nazinderde hitte, de dalende zon en de mysterieuze klanken van de beide didgeridoos vervaagt het besef van werkelijkheid en fantasie. Meegevoerd door dit fenomeen bent u dan ook getuige van het feit, dat de berg langzaam tot leven komt, of is dit een fata morgana? Maar toch, onbewust laat u zich meevoeren op de klanken van de oude muziekinstrumenten en ook in uw ogen komen de kangoeroes, in al hun gratie en natuurlijke schoonheid, tot leven en springen hun vrijheid en toekomst tegemoet. Nu weet u het zeker, dit is werkelijk gebeurd! Zeer waarschijnlijk zult u dan ook in de nabije toekomst, als u het typische geluid van de didgeridoo weer hoort, met weemoed terugdenken aan die beide mannen op die oude berg en de Legende van Down Under.

Ontworpen door : Jan Roerdink, Pieter ten Pas en Erik Dunnewold

Meer foto’s in ons fotoalbum van onze Facebook-pagina