2011 – De Bockereyder

2e prijs – 91,6 punten

In de Limburgse volksverhalen zijn niet alleen weerwolven, witte wijven en ronddolende spoken een vast thema, ook de tot de verbeelding sprekende bokkenrijders uit de 18 e eeuw zijn een vast thema. De mysterieuze dievenbende vormt de inspiratiebron voor toneelschrijvers, striptekenaars en romanschrijvers. Ook binnen de historische wereld is de toentertijd aanwezige misdaad op het Limburgse platteland een nimmer aflatende bron voor theorieën en speculaties. In de 18 e eeuw werd Limburg geteisterd door plunderende bendes tijdens een reeks oorlogen. Omdat ook kerken bestolen werden ging het volgens de bijgelovige bevolking om duivelsaanbidders, waarvan een gehoornde bok het symbool was. Volgens andere verhalen namen de gemaskerde rovers het juist op voor de arme bevolking en stalen ze alleen van de rijken. Of deze roversbende ook echt bestaan heeft is nooit achterhaald. Omdat de plunderaars ’s nachts op meerdere plaatsen overvallen pleegden ontstond het verhaal dat ze zich op een bok door de lucht zouden verplaatsen en kregen ze de naam De Bockereyders. Volgens het verhaal vertrekt er nu ’s nachts nog één uit de Ruïne van Valkenburg richting Winterswijk.n Is dit een mythe of de waarheid…??

Ontworpen door : Pieter ten Pas, Erik Dunnewold, Gerhard Klomps

Meer foto’s in ons fotoalbum van onze Facebook-pagina