2020 – Bloemencorso update [Persbericht van Vereeniging Volsfeest]

WINTERSWIJK – Het land is in de greep van het coronavirus en enkele bloemencorso’s voor in de zomer zijn inmiddels afgelast. We merken dat dit vragen met zich meebrengt rondom het doorgaan van het bloemencorso in Winterswijk.

Het bloemencorso vraagt namelijk aandacht vanaf april/mei, vandaar dat de optochtcommissie van Vereeniging Volksfeest samen met de wagenbouwers de koppen digitaal bij elkaar hebben gestoken. In goed overleg is daarbij besloten dat het bloemencorso in Winterswijk tot op heden niet wordt afgelast.

Feit is echter wel dat het bloemencorso eenmalig anders vorm zal worden gegeven aangezien de grote wagens niet voldoende bouwtijd meer zullen hebben.
Als oplossing kan worden gedacht aan het kleiner bouwen, bouwen in een thema of overige creatieve ideeën die op dit moment worden onderzocht en uitgewerkt, waardoor in ieder geval de voorbereidingstijd aanzienlijk zal worden verkleind.
Hierbij de opmerking dat het corso dus nog niet definitief is aangepast, maar er al wel wordt gekeken naar de mogelijkheden.
De situatie omtrent het coronavirus verandert dagelijks. Daarom is er voor gekozen om de definitieve keuze uit te stellen tot 1 juni. Tot die tijd zal er zoals het er nu naar uitziet ook niet aan de wagens kunnen worden gebouwd.

Een keuze die al wel is gemaakt, is dat de dahlia knollen dit jaar sowieso de grond in gaan. Dit heeft te maken met het feit dat de knollen geen jaar bewaard kunnen worden. Dit speelt bij alle corso’s in het land.
Om kapitaalvernietiging te voorkomen is dit binnen de Corsokoepel, een samenwerkingsverband en spreekbuis van alle Nederlandse bloemen- en fruitcorso’s, besproken. Hierover is contact geweest met het RIVM en lees hieronder de officiële reactie vanuit het RIVM:

De regel van maximaal drie mensen bij elkaar is voor het knollen zetten niet van toepassing omdat vrijwilligerswerk beschouwd wordt als werk, en niet als een sociale activiteit waarvoor de beperking is opgelegd. Bijkomend voordeel van knollen poten dat het in de open lucht plaatsvindt waardoor de kans op besmetting lager is.

De corso’s kunnen op een verantwoorde manier knollen poten onder de volgende voorwaarden:

Laat alleen mensen toe zonder gezondheidsklachten;
Neem alle hygiënemaatregelen in acht;
Laat kwetsbare groepen niet deelnemen;
Houd continu anderhalve meter afstand in acht (dus ook bij de koffie, het materialen pakken etc).
Uiteraard maakt elk corso of elke bouwgroep zijn eigen afweging. Ons advies hierbij is om te werken met een toezichthouder wiens enige rol is om in de gaten te houden dat de anderhalve meter afstand steeds wordt aangehouden. Daarnaast adviseren we dat iedereen eigen drinken en een beker meeneemt (bijvoorbeeld een thermoskannetje koffie), zodat besmetting via plastic bekertjes of het doorgeven van de koffiekan wordt uitgesloten. (Bron o.a.: corsokoepel.nl)

De bovenstaande regels vanuit het RIVM zijn dus ook in Winterswijk van kracht.

We hopen dat wij op deze manier als organisatie duidelijkheid hebben gegeven in deze onzekere tijd.

We houden iedereen op de hoogte over vervolgacties dan wel als wij met nieuw maatregelen worden geconfronteerd en de huidige koers noodgedwongen moeten wijzigen en in de tussentijd roepen we nogmaals iedereen met klem op zich aan de regels van de RIVM te houden.

Vriendelijke groeten,

Joost Duvigneau

(Voorzitter optochtcommissie Vereeniging Volksfeest)